Denizcilik Sektöründe Siber Güvenlik Eğitimi

Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tarafından Denizcilik Sektörü için çok Önemli Eğitim Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından 24 Ekim 2018 tarihinde IMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi salonunda Denizcilik Sektöründe Siber Güvenlik (Cyber Security) eğitimi verilmiştir. Lloyds Register Türkiye ve Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi katkılarıyla fakültemiz tarafından düzenlenen seminerde Lloyds Register Siber Güvenlik Global Grup Başkanı JP Cavanna konuşmacı olarak katılmış ve şirketlerin siber güvenliği ve özellikle de denizcilikte siber güvenlikteki son gelişmeler hakkında bilgi vermiştir. Denizcilik Sektöründeki şirketler ve öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği seminerin açılışında konuşan Lloyds Register Türkiye Ülke Müdürü Engin Yazıcıoğlu, denizcilik sektörüne yönelik siber riskler konusuna dikkat çekmek ve sektörü bilgilendirmek amacıyla bu semineri düzenlediklerini belirtti. Seminere ilginin yoğun olmasından ve Türkiye’deki şirketler arasında siber güvenlik konusunda farkındalık yaratmaya katkı sunmaktan büyük kıvanç duyduklarını belirtti. Açılışta konuşan Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Başkanı Av. Vedat Doğusel ise şube olduktan sonra denizcilik fakültesi dekan yardımcısı Dr Muhammed Bamyacı’nın çabalarıyla gerçekleşen bu ilk uluslar arası eğitim seminerine ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti. Açılışta konuşan Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Bamyacı ise öğrencilerimize, akademik ve idari personelimize ve aynı zamanda da Kocaeli’deki Denizcilik Şirketlerine yönelik alanında uluslar arası uzmanlar tarafından bu tür eğitimlere devam edeceklerini belirtti. Açılışta konuşan Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Gündoğdu ise şunları söyledi: “Muhammed Hoca bana böyle bir olasılıktan bahsedince, ben bunun hem öğrencilerimiz, hem akademik ve idari personelimiz hem de Kocaeli’deki denizcilik şirketleri için bunun çok yararlı olacağını söyleyip bunu hemen gerçekleştirelim dedim. Hemen Vedat Bey ile temasa geçtik ve denizcilik şirketlerinin de katılımını düşünerek Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi seminer salonunda bu semineri düzenledik. Konunun dijitalleşme çağında, Endüstri 4.0’ın dolayısıyla sektörümüzde de Shipping 4.0’ın hayata geçirilmeye başlandığı bir dönemde çok daha büyük bir önem kazandığını belirtti. İngilizce’den Türkçe’ye simültane tercümesinin Prof. Dr. Özcan Gündoğdu tarafından yapılan konuşmasında da Lloyds Register Siber Güvenlik Grup Başkanı Mr JP Cavanna ise siber güvenliğin bir Bilgisayar Teknolojileri (IT) problemi olmadığını, şirketlerin sadece IT departmanlarına güvenerek güvende olacaklarını düşünmeleri ise en büyük hata olacaktır dedi. Nesnelerin İnternet’i (Internet of Things, IoT) ve sosyal medyanın da bu alanda önemli zayıf noktalar olduğunu, şirketlerin özellikle de personelini eğiterek ve önceliklerini iyi belirleyerek ve profesyonel yardım alarak siber güvenliklerini çok büyük bütçelere gerek kalmadan sağlayabileceklerini belirterek bu alanda dünyanın büyük şirketlerinin çok büyük maliyetlere sebep olan yaşadıkları problemlerden örnekler verdi. Seminer daha sonra çok sayıda soru cevaplarla son buldu.